• Kontakt
Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021
Klepsidra
  • Naslovnica
  • Kultura
  • Društvo
  • Lifestyle
  • ČASOPIS
  • Blog
    • O meni
    • Pišem
    • sanyaRt
    • Knjige
  • Izdavačka djelatnost
No Result
View All Result
  • Naslovnica
  • Kultura
  • Društvo
  • Lifestyle
  • ČASOPIS
  • Blog
    • O meni
    • Pišem
    • sanyaRt
    • Knjige
  • Izdavačka djelatnost
No Result
View All Result
Klepsidra
No Result
View All Result
Home Društvo

Je li opstanak čovječanstva našao posljednje utočište u maloj zajednici koja je preživjela ledeno doba Za jedan gram nektara Pčela posjeti 7500 cvjetova.

piše DOBRO ZOVKO

klepsidra objavila klepsidra
28 kolovoza, 2020
in Društvo
Je li opstanak čovječanstva  našao posljednje utočište u maloj zajednici koja je preživjela ledeno doba Za jedan gram nektara Pčela posjeti 7500 cvjetova.
Share on FacebookShare on Twitter

MED i “MED”

Svjedoci smo da se pod imenom med nudi sve i svašta. Takav „med“
donosi korist trgovcima, a pčelarima nepopravljivu štetu – financijsku i
moralnu. U ovom članku opisat ću osnovne značajke meda
Od davnina je poznato da pčele skupljaju
i prave veoma ukusnu tvar kojoj su
mnogi pripisivali čudotvorna svojstva.
Med je u drevnoj medicini bio najčešće
korišten lijek. Još su ga stari Egipćani koristili
za liječenje rana, a u Indiji za čuvanje tijela od
starenja. Spominje se često u starim papirusima
iz 2600. do 2200. godine prije Krista.
Korišten je i kao univerzalno sredstvo za
zacjeljivanje rana, čireva i zapaljenja na koži. U
vrijeme ratova kod starih Rimljana, Grka, Asiraca,
Egipćana i Kineza, korišten je kao antiseptik.
Hipokrat je savjetovao mješavinu meda,
vode i mlijeka kao lijek za liječenje groznice.
Što je med?


Med je slatka tvar koju pčele najčešće izgrađuju
tako da skupljaju nektar ili medljiku (proizvod
biljnih ušiju koje se hrane nektarom, biljni
sok), no ima i drugih izvora (zrelo napuknuto
voće, grožđe u jesen), obogate ih tvarima svoga
tijela, prerade i odlažu u stanice saća da sazrije
Sastav meda ovisi o vrsti nektara ili medljike,
godišnjem dobu itd. Med sadrži: vodu
(16 – 20%), invertni šećer (smjesa grožđanog i
voćnog šećera) (70 – 75%), druge ugljikohidrate,
anorganske kiseline, druge organske tvari
(organske kiseline, aminokiseline, bjelančevine,
više alkohole, inulin, hormone), derivate klorofila,
flavonoide – biljne boje, enzime, mineralne
tvari (si, al, fe, ca, mg), vitamine (u vrlo malim
količinama, nedovoljnim za potrebe ljudskog
organizma), zrnca peluda i dr. Zbog toga je
biološki posebno vrijedna namirnica. Prirodni
pčelinji med je složena smjesa različitih tvari
čiji kemijski sastav nije u potpunosti poznat pa
ga i nije moguće sintetizirati.
Načini dobivanja
Med se može dobiti vrcanjem, cijeđenjem
i gnječenjem. Iz košnice s pokretnim saćem
dobiva se vrcani med, a iz košnice s nepokretnim
saćem cijeđeni ako se saće stavi u sito nad
posudu te med curi iz saća ili muljani ako se
saće izgnječi nakon čega se osim meda cijedi i
matična mliječ i zrnaca peluda (muljani je med
zato znatno kvalitetniji od prethodna dva iako
je mutan i neugodna okusa). Nema nikakvog
razloga da se kristalizirani med smatra manje
vrijednim jer je to potpuno normalna pojava
prilikom njegova odležavanja. Do kristaliziranja
dolazi uglavnom zbog toga što glikoza
(grožđani šećer) u medu, pri određenoj temperaturi
ne može ostati u tekućem stanju, nego se
u otopini oblikuju kristali i sav med poprima
najprije kremast sastav, a kasnije taj dio meda
postane čvrst. Kristalizacija nema nikakvog
utjecaja na kemijski sastav meda.Umjesto da
izbjegavaju kristalizirani med, kupci bi čak
imali razloga da mu daju i prednost, jer je to
važan znak da je riječ o prirodnom medu.
Dekristalizacija:
Bočicu s medom uroniti u mlaku vodu,
staviti na radijator ili slično na temperaturu ne
veću od 45°C. Tada će med postepeno preći
u tekuće stanje i u potpunosti zadržati svoju.
Spasimo Pčele,jer će pčele spasiti nas.

Predhodni post

Zadar Organ Festival: Rasplesane orgulje Tee Kulaš

Slijedeći post

DOBRA PRIČA ZVUČI DOBRO NA SVIM JEZICIMA

Slijedeći post
DOBRA PRIČA ZVUČI DOBRO NA SVIM JEZICIMA

DOBRA PRIČA ZVUČI DOBRO NA SVIM JEZICIMA

No Result
View All Result

Kategorije

  • AKTUALNO (26)
  • Blog (61)
  • BUDI IN (9)
  • ČASOPIS (1)
  • DAN PO DAN (4)
  • DIGRESIJE (1)
  • DIZAJN (1)
  • Društvo (224)
  • DUHOVNOST (22)
  • fotografija DANA (39)
  • IZ DNEVNIKA JEDNE PSIHOLOGINJE (2)
  • Iz medija (3)
  • JESI ZA KAVU (15)
  • JEZIČNI SAVJETNIK (7)
  • Klarina parlaonica (6)
  • klepsidra757 (1)
  • Knjige (18)
  • Književnost (125)
  • Kultura (75)
  • Lifestyle (67)
  • Nagrade (4)
  • NOVA POEZIJA (10)
  • osvrti SANIJELE MATKOVIĆ (6)
  • PJESNICI IN MEMORIAM (1)
  • POEZIJA (48)
  • POSLOVNI SVIJET (10)
  • Promocije (3)
  • RIJEČKI KORZO (3)
  • rubrika za djecu (16)
  • u gostima kod KNJIŽEVNIKA (1)
  • U RADIJSKOM ETERU S DAY ANTUNOVIĆ (2)
  • UMJETNOST (57)
  • Uncategorized (72)
  • YOU TUBE klepsidra (6)
  • ŽENSKO PISMO (4)

Nedavno objavljeno

Lara Dorin NA ŽIVOT GLEDAM – POETSKI

Lara Dorin NA ŽIVOT GLEDAM – POETSKI

24 siječnja, 2021
Žaklina Kutija: OMČA

Žaklina Kutija: OMČA

24 siječnja, 2021
STARE TRAČNICE

STARE TRAČNICE

24 siječnja, 2021
Klepsidra

PORTAL KLEPSIDRA SVOJIM SADRŽAJEM ĆE
PROMICATI KULTURU: MISLI, RIJEČI, ŽIVOTA , VREMENA, PROSTORA I DUHOVNOSTI.
čitajte nas, pišite nam otvoreni smo za sve kulturno, književno, duhovno, umjetničko i lijepo.

Kategorije

  • AKTUALNO (26)
  • Blog (61)
  • BUDI IN (9)
  • ČASOPIS (1)
  • DAN PO DAN (4)
  • DIGRESIJE (1)
  • DIZAJN (1)
  • Društvo (224)
  • DUHOVNOST (22)
  • fotografija DANA (39)
  • IZ DNEVNIKA JEDNE PSIHOLOGINJE (2)
  • Iz medija (3)
  • JESI ZA KAVU (15)
  • JEZIČNI SAVJETNIK (7)
  • Klarina parlaonica (6)
  • klepsidra757 (1)
  • Knjige (18)
  • Književnost (125)
  • Kultura (75)
  • Lifestyle (67)
  • Nagrade (4)
  • NOVA POEZIJA (10)
  • osvrti SANIJELE MATKOVIĆ (6)
  • PJESNICI IN MEMORIAM (1)
  • POEZIJA (48)
  • POSLOVNI SVIJET (10)
  • Promocije (3)
  • RIJEČKI KORZO (3)
  • rubrika za djecu (16)
  • u gostima kod KNJIŽEVNIKA (1)
  • U RADIJSKOM ETERU S DAY ANTUNOVIĆ (2)
  • UMJETNOST (57)
  • Uncategorized (72)
  • YOU TUBE klepsidra (6)
  • ŽENSKO PISMO (4)

Tagovi

INES INTERIJER KNJIŽEVNOST kultura KULTURA SRCA LJUBAV PAPA fRANJO UMJETNOST UREDNICI web stranica

Najnovije objave

  • Lara Dorin NA ŽIVOT GLEDAM – POETSKI 24 siječnja, 2021
  • Žaklina Kutija: OMČA 24 siječnja, 2021
  • STARE TRAČNICE 24 siječnja, 2021
  • Blog
  • O meni
  • Kontakt

© 2020 Klepsidra - Portal za kulturu i umjetnost - Designed by bikt.ba

No Result
View All Result
  • Naslovnica
  • Kultura
  • Društvo
  • Lifestyle
  • ČASOPIS
  • Blog
    • O meni
    • Pišem
    • sanyaRt
    • Knjige
  • Izdavačka djelatnost

© 2020 Klepsidra - Portal za kulturu i umjetnost - Designed by bikt.ba